اعتماد به نفس چیست؟ و راهکارهای تقویت آن

سرفصل های این مقاله

آیا قبل از هر چيزي از خودتان پرسیده اید كه ما اعتماد به نفس را برای چه چیزی ميخواهیم؟ فرض كنيد اعتماد به نفس شما بالا رفت، ولی در تمامي جنبه هاي زندگي مانند شغل، سلامت، زندگي اجتماعي، عادات و ….تغييري ايجاد نشد. يعني كار جديدي شروع نميكنيد، هدف جديدي دنبال نميكنيد، شخصيت تان تغيير نكرده فقط يك تغيير صورت گرفته و آن اين است كه اعتماد به نفستون بالا رفته است.

آيا اون وقت از زندگي راضي هستيد؟

ما اصولا اعتماد بنفس رو برای این ميخواهیم كه كمك كند به اهداف مان برسيم، و بر اساس ارزش ها زندگي كنيم.پس قبل از هر چيزي بايد از خودتان بپرسيد هدفم از داشتن اعتماد بنفس چيست؟

اعتماد به نفس

 

تعریف اعتماد بنفس

اصولا دو نوع تعريف از اعتماد بنفس وجود دارد:

ا) احساس اطمينان و اعتقاد به خود. مانند احساس آرامش، خوشحالي، اعتقاد به توانايي در رسيدن به هدف، نترسيدن، احساس امنيت و ……

2) عمل نشان دهنده اعتماد به خود : در اين تعريف اعتماد به نفس احساس نيست بلكه عمل و اقدام است.

مثلا اگر بیماری قلبی داشتید، و به یک جراح ماهر اجازه بدهید که شما را جراحی کند. این عمل نشان دهنده اعتماد است. ولی بعید است احساس اطمینان و یقین داشته باشید و هیج ترس و اضطرابی نداشته باشید. معمولا هر چه بيشتر در معرض خطر قرار بگيريم بيشتر احساس ترس و اضطراب تجربه ميكنيم.

اگر ميخواهيد در كاري با اعتماد به نفس باشيد مثل سخنراني، نقاشي، فوتبال، موسيقي و …..بايد بارها و بارها آن مهارت را تمرين كنيد تا جزئي از طبيعت شما  بشود. اگر در كاري مهارت نداشته باشید نمي توانيد انتظار اعتماد بنفس بالا داشته باشيد.

توصیه میکنم مقاله زیر را مطالعه کنید

در مشگلات چه طرز فکری داری؟

 

چرا به كمبود اعتماد به نفس دچاريم ؟

در حقيقت اولين اصل اين است كه هرگز پيش نيومده كه كسي در تمامي كارها از كمبود اعتماد به نفس رنج ببرد. ما در بسياري از كارها از اعتماد به نفس برخورداريم مثل: دست گرفتن قاشق و چنگال، مسواك زدن ،دوش گرفتن و ……. پس ما در يكسري كارها و فعاليت هاي خاص از کمبود اعتماد بنفس رنج می بریم.

اعتماد بنفس مانند یک پرنده ای است که دارای دو بال است در یک بال مهارت و در بال دیگر خودباوری است.

اگر مهارت نداشته باشید و خودباوری داشته باشید دارای اعتماد به نفس کاذب هستید.

وقتی مهارت داشته باشید ولی خودباوری نداشته باشید دارای اعتماد به نفس پایین هستید.

 

5 دليل عمده كمبود اعتماد به نفس

1)توقعات افراطي يا کامل گرايي

داشتن این توقع از خودمان که یک کاری را شروع نمی کنم  مگر اینکه آن کار را بصورت کامل و صددرصد  انجام دهم و تمامی شرایط ایجاد کار فراهم شود.

2) قضاوت بي رحمانه از خود:

سرزنش کردن خود ، بد حرف زدن، بی ارزش دانستن خود و ….. از جمله مواردی است که زمانی که اشتباهی از ما سر می زند با خودمان انجام می دهیم.

3) ترس:

ترس از شكست خوردن ، طردشدن ، اشتباه كردن، احمق به نظر رسيدن و …..

وجود ترس كاملا طبيعي است، خودترس به تنهايي اعتماد بنفس مارا تحت تاثير قرار نمي دهد. اما اگر تسليم ترس هاتون شوید اون موقع به مشگل بر ميخوريد. هر چه بيشتر به ترس هاتون فكر كنيد بيشتر رشد ميكنند، و بيشتر احتمال دارد اعتماد به نفس شما را تضعيف كند.

4) كم تجربگي:

هر چه تجربه كمتري در كاري داشته باشيد اعتماد بنفس شما كمتر است. مثلا ممكن است يك فوتباليست در تمرينات خيلي خوب عمل كند. ولي وقتي در برابر چند هزار تماشاگر يا افراد خاصي قرار بگيرد نتواند توانايي خود رانشان دهد.

5) كمبود مهارت:

اگر شما در زمينه ای به اندازه كافي تمرين نكنيد، طبيعي است كه در آن كار احساس اعتماد به نفس نداشته باشي. مثلا من در مورد موسيقي هيچ مهارتي ندارم و با نواختن آن طبيعي است كه احساس اطمينان به نفس نداشته باشم.

اما خبر خوب این است که شما می توانید اعتماد به نفس را تقویت کنید.

 

راه کارهایی برای افزایش اعتماد به نفس

1)مقایسه خودتان با دیگران

تحقیقات نشان داده کسانی که خودشان را بادیگران مقایسه میکنند، مواردی مثل حسادت و رشک  بیشتری تجربه کرده اند. اصولا مغز ما دوست دارد همیشه یک چیزی را با موارد بهتر از خودش مقایسه کند.و این باعث کاهش اعتماد به نفس میشود.

2) حس خوب به خود داشتن:

در سال 2009 تحقیقی که انجام شد؛ نشان داد جملاتی مثل من احمقم، من همیشه خراب میکنم، من آدم دست و پاچلفتی هستم و آدم ناتوانی هستم و ….. باعث کاهش اعتماد به نفس می شود. بجای این کار باید به خودمان بگوییم که همه در ابتدا اینقدر خراب کاری کردند تا به اینجا رسیدند و به یاد داشته باشیم که هیچ کس کامل نیست.

3) پذیرش کمبود اعتماد به نفس

معمولا وقتی یک کار را شروع می کنیم در ابتدا از مهارت کافی برخوردار نیستیم. و قاعدتا نباید انتظار داشته باشیم مثل آدمی که این کار را به مدت چند سال انجام داده است باشیم ،لذا کمبود اعتماد بنفس در ابتدا کاملا طبیعی است.

 

دیدگاهتان را بنویسید