چرا باید هدف رشدی داشته باشیم؟

معمولا بر اساس رویکرد و نگرشمان به اهداف دو نوع هدف داریم 1. هدف رشدی 2. هدف عملکردی. و این به ذهنیت و باور ما برمی گردد که کدام نوع هدف را داشته باشیم. در بسیاری از موارد تحقیقات دانشمندان مثبت گرا مانند دکتر گابریل اوتینگن نشان داده که اهداف رشدی بهتر هستند.
هدف رشدی چیست؟
همان طور که از اسمش پیداست فلسفه اش بر پایه رشد و پیشرفت شخص است. یا به عبارتی رشد شخصی از اولویت بالاتری برخوردار است. در هدف رشدی افراد بیان می کنند که الان مهم نیست که کجا هستم و چقدر از ایده آل هایم عقب هستم، یا اینکه چقدر دیگران نسبت به من جلوتر هستند، مهم این است که من دارم رشد میکنم. مهم این است که من نسبت به روز قبل بهتر هستم. من امروز خودم را دیروزم مقایسه میکنم نه با فردا.
چرا باید هدف رشدی داشته باشیم
عملکردت به تدریج افزایش پید می کند
زمانی که یک هدفی دارید که زمان زیادی طول میکشه تا بهش برسید، به عبارتی میخواهی یک تغییر بزرگ در زندگی ات ایجاد کنی. هدف رشدی باعث میشه که عملکردت به تدریج افزایش پیدا کند. اما هدف عملکردی یا بهش میرسی یا بهش نمی رسی، اگه به بهش برسی خوبه، اما اگه بهش نرسی کاریش نمیشه کرد چون دیدت رشدی نیست. به عبارتی کسانی که هدف عملکردی دارند همه چی را سیاه و سفید می بینند یا همه یا هیچی.
مثلا تصور کنید که شما هدف گذاشتید که میخواهید مهارت آفیس را یاد بگیرید. فردی که هدف عملکردی دارد، زمانی که امتحان شرکت میکند و نمره لازم را به دست نمی آورد آن را رها می کند، چون دید رشدی ندارد. اما کسی که هدف رشدی دارد می پذیرد که تلاشش به هدر نرفته کلی رشد کرده و به تلاش خودش ادامه می دهد.
از مسیر لذت می برید
زمانی که هدفی دارید که باید زمان زیادی صرف آن بکنید تا بهش برسید، رسیدن لذت بخشه، اما اگه بخوای از مسیر هم لذت ببری باید هدف رشدی تعیین کنید. زمانی که هدف عملکردی دارید استرس زیادی تحمل میکنید. مثلا من باید بهترین عملکرد در سازمانم داشته باشم، من باید بیشترین فروش ممکن را داشته باشم، من باید تایید و تشویق هم را بدست بیارم. اما فردی که هدف رشدی داره میگه که: من الان تمام تلاش ام را میکنم نتیجه هر چه شد مهم نیست، ارزیابی میکنم، بررسی میکنم و دفعه بعدی بهتر انجامش میدم. رسیدن به هدف لذت بخشه اما اگه قرار باشه که در طول مسیر اذیت بشم، زجر بکشم، حرس بخورم، استرس تحمل کنم چه فایده ای دارد.
کمتر افسرده می شوند
کسانی که هدف عملکردی دارند استرس زیادی دارند. اگه نرسم چی؟ مورد تایید همه قرار نگیرم چی؟ اگه کسی از من بهتر باشه چی؟ در نیتجه اگر به هدفشان نرسند افسرده می شوند. اما کسانی که هدف رشدی دارند اگر به بهش نرسند چند روزی ناراحت می شوند ولی بعدش میگویند که دفعه بعد تلاش بیشری میکنم، کارهایی که انجام دادم را ارزیابی میکنم، بازخورد می گیرم و بهتر میشم.
بنابراین در تعیین اهداف کوتاه مدت دائما با و با این دید نگاه کنیم که هر دفعه یک پله بالاتر از توان فعلی مان باشه.
دیدگاهتان را بنویسید